Kdo je nejlepší Mladý automechanik v Evropě?

Kdo je nejlepší Mladý automechanik v Evropě?

Mezinárodní soutěž Young car mechanic každoročně sdružuje nejlepší mladé mechaniky z celé Evropy. Je to pro ně šance ověřit si své dovednosti a zasoutěžit si o hodnotné ceny. Letošní finále se konalo v Litvě, kde se střetli soutěžící z deseti zemí. Kdo se ukázal jako nejlepší?

Vše je u konce

Závěrečná fáze mezinárodní soutěže „Young car mechanic“, která se konala v Litvě a trvala čtyři dny, skončila pro Polsko velkým úspěchem. Druhé místo obsadil lotyšský reprezentant Egils Ausejs, třetí místo obsadil litevský reprezentant Sebastijonas Benediktas Čečkauskas. Letos se v závěrečné fázi utkali mladí automobiloví mistři z deseti zemí, kde Inter Cars působí.

Ceny v soutěži byly stejně působivé jako dovednosti účastníků. Vítěz Oliwer Jeger si kromě finanční odměny odnesl dílenské vybavení, které se mu jistě bude hodit pro další kariérní rozvoj. Pro vítěze na druhém a třetím místě byly také předány peněžní a věcné ceny.

Oliwer Yeger, vítěz soutěže, se podělil o své myšlenky na přípravy: "Klíčové bylo vzdělání na nejvyšší úrovni ve škole, za které děkuji panu Markovi. Zúčastnil jsem se také řady školení, které byly odměnou za mé předchozí úspěchy.“, jako je několikadenní školení o vozidlech s elektrickým pohonem v centru VW v Poznani a třídenní školení v Eindhovenu organizované společností DAF Moje vášeň pro motorizaci začala díky mému tátovi, který má již 25 let zkušeností s opravy aut– na autech často pracujeme společně. Doporučuji všem vyzkoušet si své dovednosti v této soutěži, stojí to za to!"

Armands Umbrasko, manažer odpovědný za projekt Young car mechanic, zdůraznil důležitost soutěže: „Když mluvíme o úrovni účastníků, měli bychom se dívat na každou zemi individuálně. Mnohem smysluplnější je porovnat průměrný výkon každé z nich. země rok co rok Když se ve finále sejde deset nejlepších mladých mechaniků z deseti zemí, musíme mít na paměti velkou důležitost osobních faktorů – úroveň stresu, nálada, jazykové bariéry a další. Každým rokem zvyšujeme úroveň soutěže což je skvělé! "

Autoopravárenství je pro všechny

Letos je důležité kromě oficiálních účastníků zmínit i účast dvou mladých dívek, které v Litvě studují automechanik. Obě dámy prokázaly hluboké porozumění a vysokou úroveň dovedností ve stejných úkolech jako chlapci. Prostřednictvím této soutěže by organizátoři chtěli povzbudit více dívek ze všech zúčastněných zemí, aby se aktivně účastnily všech fází soutěže a vyzvaly chlapce!

Autoopravárenství je pro všechny!

Úkoly Mezinárodního finále

  1. Bosch – Pomocí diagnostického testeru KTS identifikovat příslušné hodnoty HV baterie a zadat je do kontrolních tabulek.
  2. Continental – Správná výměna rozvodového řemene.
  3. Elring – Výměna těsnění výfukového potrubí / výměna těsnění hlavy válců / výměna olejového těsnění na klikovém hřídeli.
  4. Febi – Měření odporu vybraných prvků vozidel EV/Hybrid pomocí diagnostického přístroje Pico.
  5. Meyle – Kompletní výměna oleje automatické převodovky se všemi potřebnými nástroji a díly.
  6. NRF – Zjištění a oprava poruchy v klimatizačním systému vozidla s použitím diagnostického zařízení a příslušných nástrojů.
  7. Schaeffler – Výměna rozvodového řetězu na dodaném motoru.
  8. Shell – Výměna motorového oleje a oleje v převodovce s použitím nástrojů dostupných na pracovišti.
  9. Varta – Zjištění parametrů fungování elektrického systému vozidla, kontrola stavu poskytnutých baterií.
  10. ZF Aftermarket – Diagnostika a oprava převodovky, výměna poškozených komponent a opětovné sestavení celého systému.
  11. Valeo – Nastavení a kalibrace systému ADAS.
  12. Filtron – Zjišťování a výměna filtrů na nákladním vozidle.
  13. Moto-remo – Analýza a výměna systému turbodmychadla.
     
Úkol od NRF

Učitelský program

Během své návštěvy ve Vilniusu měli učitelé soutěže příležitost dozvědět se, jak funguje Vilniuská automechanická a obchodní škola. Zástupce školy provedl hosty prohlídkou zařízení a vysvětlil jim vzdělávací principy a metody přípravy mladých mechaniků na povolání. Měli také možnost ochutnat tradiční litevská jídla, navštívit muzeum starých automobilů (Auto Muziejus Vilnius), obdivovat Vilnius během jízdy Bus tour, poslechnout si vyprávění o historii města a země a zúčastnit se závod motokár společně se studenty.

Projekt nového starého auta

Letos přibyl nový obrat v projektu Mladý automechanik - projekt Nové staré auto. Cílem je dát ojetým vozům druhý život spojením úsilí účastníků soutěže, jejich učitelů, partnerů projektu a organizátorů.

Jako vůz byl vybrán Hyundai i20 z roku 2016 a všichni zúčastnění specialisté provedli na voze řadu významných vylepšení – nainstalovali nové brzdové kotouče a destičky, vyměnili motorový a převodový olej, řemeny, vyměnili žárovky a stěrače.

„Je to skvělý způsob, jak vytvořit praktickou hodnotu během soutěže dovedností. Tato práce nepůjde jen do hodnotících archů soutěžních úkolů, ale auto bude renovováno a vylepšeno, aby bylo věnováno na charitu a žilo svůj druhý život!“: uzavřel hlavní organizátor mezinárodního finále v Litvě Andrius Žilėnas.

O soutěži

Příští ročník mezinárodního finále mladých automechaniků se bude konat v chorvatském Záhřebu. Můžeme očekávat moderní úkoly spojené s novými technologiemi v automobilovém průmyslu a také úkoly na nákladních automobilech, které si udržují své místo na programu soutěže.

Mladý automechanik je soutěž věnovaná mladým, talentovaným automechanikům, jejímž cílem je propagace profese a rozvoj praktických a teoretických dovedností účastníků. Letos soutěžilo více než 8200 studentů ze 460 technických škol. Celkový cenový fond soutěže měl hodnotu 75 000 EUR a byl rozdělen mezi studenty, učitele a školy.

Organizaci soutěže podpořily renomované automobilové společnosti jako ZF Group, Bosch, Schaeffler, Meyle, Shell, Febi, Continental, Elring, Filtron, Varta, Valeo, NRF, Milwaukee, Delphi a MotoRemo.

V příštím roce je již oficiálně ohlášeno zapojení České republiky do soutěže Young Car Mechanic!