Rozhovor s koordinátorem soutěže Armandsem Umbrasko!

Rozhovor s koordinátorem soutěže Armandsem Umbrasko!

Young Car Mechanic je iniciativa, která se natrvalo zapsala do kalendáře automobilových akcí. Soutěž je každoročně podporována předními dodavateli a výrobci dílů. Letošní ročník byl již po sedmé, kdy jsme mohli zjistit, kdo je nejlepším mladým automechanikem, a jasným povstáním na automobilovém trhu. Zde je náš rozhovor s Armandsem Umbraskem, vedoucím a koordinátorem projektu Mladý automechanik.

Rafał Pierzgała: – Co je nejnáročnějším aspektem organizace soutěže pro mládež v evropském měřítku?

Armands Umbrasko: – Nejdůležitějším aspektem je, že již víme, co je nejnáročnější, a testovali jsme řešení pro tyto výzvy. Mluvím o přípravě technických úkolů, přizpůsobení a překladu úkolů do všech různých jazyků a také o logistice úkolových materiálů mezi zeměmi.

– Zvýší se v budoucnu počet zemí účastnících se soutěže Mladý automechanik, nebo je současný počet považován za optimální?

AU: Projekt Young Car Mechanic a jeho organizátor Inter Cars jsou otevřeni účasti nových zemí. V roce 2024 nebudou žádní nováčci, ale v roce 2025 očekáváme, že se do soutěže zapojí alespoň jedna země. Doplnil bych, že novými účastníky by mohly být nejen země spojené v Inter Cars Capital Group.

– Jakou přidanou hodnotu kromě hodnocení dovedností a zdrojů znalostí podle vás jako organizátora přináší soutěž YCM?

AU: Když se podíváme hlouběji, existuje dlouhý seznam výhod pro všechny zúčastněné strany. Studenti mají velmi dobrou dráhu do budoucna a získávají multikulturní zkušenosti. Školy a učitelé si vyměňují zkušenosti a know-how a mají finanční výhody. Partneři Young Car Mechanic sdílejí znalosti a know-how pro budoucí specialisty. Ještě důležitější je, že školy a učitelé rozšiřují tyto znalosti na stovky studentů. Soutěž nám jako Inter Cars umožňuje dosáhnout lepší a užší komunikace s našimi partnery a dodavateli, pocit sounáležitosti s jednou rodinou a také užší komunikaci se školami a mít je jako partnery v práci každý den.

– Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann-Filter, Meyle, Schaeffler, Shell, Varta a ZF Aftermarket – seznam zapojených podpůrných značek pro Young Car Mechanic je působivý. Jak důležitý je v kontextu soutěže výběr partnerů pro Young Car Mechanik?

AU: Primárním principem výběru partnerů je vůle každého partnera zapojit se do projektu. Všechny zmíněné značky jsou našimi partnery již léta. Je zde také důležitý faktor, který je třeba vzít v úvahu. Nemůžeme mít příliš mnoho podpůrných značek a příliš mnoho úkolů kvůli účastníkům a časovým omezením. Velmi si tedy vážíme naší předchozí spolupráce a snažíme se ji zachovat i do budoucna. I když jsou vítáni všichni noví partneři a najdeme způsoby, jak spolupracovat.

– Jaké jsou názory na Young Car Mechanic v různých zemích, jak mezi účastníky, tak mezi učiteli?

AU: Neslyšel jsem žádnou negativní zpětnou vazbu. Samozřejmě musíme v každé zemi brát v úvahu různé nuance – například vzdělávací systém, počet škol a zapojení státních organizací. Na konci dne jsme schopni vytvořit hodnotnou akci pro školy a studenty.

– Ve které ze zemí účastnících se soutěže Young car mechanic je povolání mechanika mezi mladými lidmi nejoblíbenější? Kde se úspěšně prohloubila vášeň pro tuto profesi?

AU: Je velmi těžké odpovědět. Rád bych tedy řekl: ve všech zemích je to stejné. Jedním z aspektů, který mohu zmínit, je určitě postoj mé vlasti – Lotyšska. Kvalita a popularita profese automechanika během posledních 15 let výrazně vzrostla, zatímco soutěž je organizována v Lotyšsku.

– Jakou roli hrají měkké dovednosti v profesích, jako je mechanik, a jak v tomto ohledu slouží jako názorný příklad soutěž Young Car Mechanic?

AU: Člověk si dokáže představit, že mechanici jsou lidé, kteří se rozhodli pracovat s auty místo komunikace s ostatními lidmi, ale faktem je, že ti kluci, které potkáváme v různých fázích soutěže, jsou opravdu komunikativní a inteligentní. V životě mladých mechaniků je tedy zapojena široká škála měkkých dovedností.

– Jaká je soutěž Young Car Mechanic v porovnání s obdobnými soutěžemi z hlediska organizace, znalostí, prestiže a kvality?

AU: Není dlouhý seznam k porovnání – můžeme zmínit soutěže, jako jsou World Skills a Euro Skills. Máme-li srovnávat, jde v základech o dva různé přístupy. World Skills a Euro Skills odměňují pouze technické provedení a mají velmi vysokou prestiž a dlouhou historii. Mladý automechanik je mnohem víc než to. Jde o další hodnoty: budování vztahů, komunikaci, velmi vysoké standardy zapojení technických škol do projektů, výuky a učení.

– Jaké jsou podle vás nejdůležitější výchovné hodnoty pro mládež zprostředkované prostřednictvím soutěže Young Car Mechanic?

AU: Určitě musíme jmenovat rozmanitost a praktické zkušenosti.

– Je soutěž Young Car Mechanic také prostorem pro navazování nových vazeb či přátelství mezi účastníky v mezinárodním měřítku?

AU: Absolutně. Je velmi dobře vidět, jak pozitivní a otevření k sobě soutěžící při soutěži Mladý automechanik jsou.

– V průběhu soutěže dochází také k výměně zkušeností mezi studenty a pedagogy v oboru mechanik a mechatronika. V jakých aspektech se mohou nejčastěji doplňovat informacemi?

AU: Věřím, že záleží na tom, kde je to nejvíce potřeba, ale během soutěží se setkáváme s velmi běžným postřehem. Učitel něco vysvětluje studentovi a tato komunikace přechází v dialog. Na obou stranách jsou vždy názory, které jsou otevřené diskusi.

– Děkuji vám za tento cenný rozhovor.

AU: Děkuji.