Dekarbonizační cíle Inter Cars schválila iniciativa SBT

Dekarbonizační cíle Inter Cars schválila iniciativa SBT

Cílem Inter Cars Group je snížit emise skleníkových plynů vyplývající z jejích přímých obchodních aktivit do roku 2030.

Cílem Inter Cars Group je snížit emise skleníkových plynů vyplývající z jejích přímých obchodních aktivit do roku 2030. Usilujeme o sdílení znalostí a spolupráci se zúčastněnými stranami napříč hodnotovým řetězcem, zejména s našimi dodavateli, abychom v tomto ohledu definovali jejich vlastní cíle.

Cíle dekarbonizace přijaté skupinou Inter Cars jsou součástí revidované Strategie udržitelného rozvoje a Strategie dekarbonizace pro rok 2030. Opatření plánovaná k dosažení těchto cílů mají vést ke snížení emisí skleníkových plynů generovaných provozem Inter Cars.

Dekarbonizační cíle byly ověřeny iniciativou Science Based Targets (SBTi), globálním orgánem, který umožňuje podnikům stanovit ambiciózní cíle snižování emisí v souladu s nejnovějšími klimatickými vědami. Zaměřuje se na urychlení toho, aby společnosti po celém světě snížily emise na polovinu do roku 2030 a dosáhly nulových čistých emisí do roku 2050.

Inter Cars je jednou z mála polských společností, jejichž cíle dekarbonizace byly ověřeny a schváleny SBTi.

Jak se počítá uhlíková stopa?

Uhlíková stopa společnosti je součtem emisí skleníkových plynů (GHG) generovaných během její činnosti. Tyto emise jsou rozděleny do tří oblastí podle Protokolu o skleníkových plynech:

  • Rozsah 1 zahrnuje přímé emise vyplývající z provozu společnosti
  • Rozsah 2 zahrnuje nepřímé emise pocházející z výroby nakupované elektřiny a tepla
  • Rozsah 3 zahrnuje nepřímé emise generované v celém hodnotovém řetězci organizace.

Inter Cars počítá svou uhlíkovou stopu ve všech třech oblastech od roku 2021 a informace na toto téma každoročně zveřejňuje ve Zprávě o udržitelnosti.

Do jaké míry plánuje Inter Cars snížit svou uhlíkovou stopu?

Během vývoje revidované strategie udržitelnosti a strategie dekarbonizace byly stanoveny následující cíle dekarbonizace:

1. Inter Cars se zavazuje snížit absolutní rozsah emisí skleníkových plynů 1 a 2 o 42 % do roku 2030 oproti základnímu roku 2021.

2. Inter Cars se také zavazuje, že 73 % jejích dodavatelů podle emisí pokrývajících nakupované zboží a služby, přepravu a distribuci směrem nahoru a přepravu a distribuci po směru toku, stanoví do roku 2028 své vědecky podložené cíle.

Další podrobnosti o revidované strategii udržitelnosti a strategii dekarbonizace budou k dispozici ve zprávě o udržitelnosti za rok 2023, která bude zveřejněna spolu s konsolidovanou finanční zprávou za období od 1. ledna do 31. prosince 2023.