Příznaky, jak poznat špatnou spojku

Příznaky, jak poznat špatnou spojku

Jak poznat, že je spojka vašeho auta na konci životnosti? Jak se projevuje spálená spojka? Jak dlouho trvá výměna nebo oprava spojky a jaká je její cena?

Víte, jak poznat špatnou spojku a co s ní dělat?

Pokud jezdíte autem, dost možná tušíte, že spojka je jednou z nejdůležitějších součástí vašeho vozu. Spojuje a rozpojuje motor s převodovkou a umožňuje vám tak řadit rychlosti. Ale co když se spojka začne kazit? Kolik vás bude stát oprava nebo výměna spojky? V tomto článku najdete odpovědi. Poradíme vám také, na co si dát pozor a jak ušetřit na nákladech.

Existuje několik indícií, které vám napoví, že vaše spojka potřebuje pozornost. Mezi ně patří:

Ztížené řazení. Pokud cítíte, že musíte silněji tlačit na spojkový pedál nebo že se vám obtížněji zařazují rychlosti, může to být způsobeno opotřebením spojkového ložiska nebo spojkového kotouče.

Klouzání spojky. Pokud se vám stává, že se při sešlápnutí plynu zvýší otáčky motoru, ale rychlost vozu ne, může to být způsobeno opotřebením spojkových lamel nebo nedostatečným nastavením volného zdvihu pedálu.

Cvakání nebo vrzání. Pokud se při sešlápnutí nebo uvolnění spojkového pedálu ozývají nepříjemné zvuky, může to být způsobeno opotřebením nebo poškozením spojkové vidlice, pružin nebo ložiska.

Zápach spáleniny. Pokud cítíte ostrý zápach připomínající spálenou gumu nebo olej, může to být způsobeno přehřátím spojky. K tomu dochází zejména při dlouhém držení pedálu nebo při jízdě ve vysokých otáčkách.

Jaká je cena opravy spojky?

Pokud máte podezření, že je vaše spojka v havarijním stavu, bude potřeba ji co nejdříve nechat zkontrolovat a opravit. Cena opravy spojky se liší podle typu vozu, druhu závady a konečně i dle servisu, který ji provádí. Obecně platí, že čím složitější je konstrukce spojky a čím více součástí je třeba vyměnit, tím vyšší bude cena opravy.

Průměrná cena opravy spojky se pohybuje v rozmezí od 5 000 do 15 000 Kč. V této ceně je obvykle zahrnuta výměna celého spojkového setu, tedy kotouče, lamel a ložiska. Někdy je třeba vyměnit i další součásti, jako je například setrvačník, který může stát dalších 5 000 až 10 000 Kč.

 

Jak dlouho trvá výměna spojky?

Doba potřebná pro výměnu spojky závisí na složitosti práce a na dostupnosti náhradních dílů. Obvykle se pohybuje od 3 do 8 hodin. V některých případech se doba opravy může až o několik dní prodloužit, protože bude nejprve nutné objednat potřebné díly a počkat na jejich dodání.

Jak se projevuje spálená spojka?

Jedním z nejhorších scénářů, který se vašemu autu může stát, je že spojku takzvaně spálíte. Znamená to, že je spojka tak opotřebená nebo poškozená, že již nedokáže přenášet výkon motoru na kola. To se projeví tím, že auto ztratí tah a nebude reagovat na plyn.

Ke spálení spojky může dojít nesprávnou jízdou, například při častém šlapání na spojkový pedál, nebo při jízdě ve vysokých otáčkách. Tuto závadu může způsobit i vada nebo porucha některé ze součástí spojky.

Pokud máte spálenou spojku, je potřeba ji co nejdříve vyměnit. Jinak riskujete další poškození motoru nebo převodovky. Oprava spálené spojky vyžaduje stejně jako jinak poškozená („špatná“) spojka výměnu celého spojkového setu a někdy navíc i setrvačníku.

Máte pocit, že spojka ve vašem autě nefunguje hladce a tak, jak má? Potřebujete poradit nebo rovnou vaši spojku opravit? Neváhejte nás kontaktovat.