Máte zkušenosti s dekarbonizací motoru?

Máte zkušenosti s dekarbonizací motoru?

Co je dekarbonizace motoru, proč je důležitá pro stav vozu a jak se provádí. Dozvíte se o různých metodách dekarbonizace a proč ji nechat na odbornících.

Dekarbonizace motoru – ano či ne? Proč je důležitá a jak ji provést správně

Dekarbonizace motoru je pro mnohé majitele vozu možná neznámé téma, ale jedná se o velice důležitou součást údržby automobilu. V následujících řádcích se dozvíte, o co se jedná, proč je potřebná a jak ji provést správně.

Co je dekarbonizace motoru a proč je potřebná?

Dekarbonizace motoru je proces, při kterém se odstraňuje usazený uhlík z vnitřních částí motoru, jako jsou například válce, písty, ventily nebo vstřikovače. Uhlík se zde hromadí v důsledku spalování paliva a oleje, a to zejména u starších nebo málo používaných vozů. Uhlíkové usazeniny snižují výkon motoru, zvyšují spotřebu paliva a emise škodlivin, způsobují nepravidelný chod motoru, zvýšenou hlučnost nebo dokonce poškození některých součástek.

Dekarbonizace motoru je prevencí i řešením zmíněných problémů. Pomáhá obnovit původní stav motoru, zlepšit jeho funkci a prodloužit jeho životnost. Dekarbonizace motoru by se měla provádět pravidelně podle doporučení výrobce vozu nebo servisu, obvykle každých 20 000 až 30 000 km.

Jak probíhá dekarbonizace motoru?

Existuje několik způsobů, jak provést dekarbonizaci motoru. Nejčastěji se používají tyto metody:

- Chemická dekarbonizace motoru: spočívá v použití speciálního přípravku, který se přidává do palivové nádrže nebo do oleje. Přípravek reaguje s uhlíkem a rozpouští ho. Tato metoda je jednoduchá a levná, ale má i své nevýhody. Především není schopna odstranit veškeré usazeniny a může být agresivní k některým materiálům.

- Dekarbonizace motoru vodíkem: spočívá v připojení speciálního zařízení k sacímu potrubí motoru. Zařízení produkuje vodíkový plyn, který se spaluje spolu s palivem. Vodík má velmi vysokou teplotu spalování a dokáže odpařit uhlíkové usazeniny. Tato metoda je účinná a šetrná k motoru, ale vyžaduje odbornou obsluhu a vybavení.

- Mechanická dekarbonizace motoru: spočívá v rozebrání a vyčištění jednotlivých částí motoru ručně nebo pomocí speciálních nástrojů. Tato metoda je nejúčinnější a nejdůkladnější, ale také nejdražší a nejnáročnější na čas a práci.

Proč se obrátit na autorizovaný servis?

Pokud chcete provést dekarbonizaci motoru svého vozu, doporučujeme vám obrátit se na autorizovaný servis. Tam zvolí nejvhodnější metodu dekarbonizace podle typu a stavu vašeho motoru, provedou ji kvalifikovaní a zkušení odborníci a zaručí vám plnou záruku na provedenou práci. Navíc mohou poskytnout další služby, jako je diagnostika, kontrola nebo výměna oleje, filtrů, svíček nebo brzd.

Tip: Pokud chcete předejít nadměrnému ukládání uhlíku v motoru, dodržujte pravidelné servisní intervaly, používejte kvalitní palivo a olej, jezděte v optimálním režimu a vyhýbejte se krátkým jízdám.

Dekarbonizace motoru je důležitým krokem pro zachování dobrého stavu a výkonu vašeho vozu. Pomůže vám snížit spotřebu paliva, emise škodlivin, hlučnost a riziko poruchy motoru. Pokud chcete provést dekarbonizaci motoru svého vozu, obraťte se na nás. Jsme autorizovaný servis s dlouholetou zkušeností a profesionálním přístupem. Nabízíme vám různé metody dekarbonizace podle vašich potřeb a možností. Kontaktujte nás a domluvte si termín. Těšíme se na vás!

Chcete provést dekarbonizaci motoru svého vozu? Rádi vám poradíme a nabídneme vám to nejlepší řešení.