Víte, jak poznat špatný alternátor?

Víte, jak poznat špatný alternátor?

Co je to alternátor a jak funguje? Poradíme vám co dělat, když alternátor nedobíjí i jak poznat vadný regulátor. Ať už kontrolka baterie svítí, nebo ne.

Jak spolehlivě poznat špatný alternátor

Tentokrát se zaměříme na alternátor a povíme si, co je to za součástku a jak funguje. Dozvíte se, jak poznat nefunkční alternátor či vadný regulátor alternátoru i co dělat, když alternátor nedobíjí a kontrolka nesvítí.

Co je to alternátor a jak funguje?

Alternátor je součástka, která slouží k výrobě elektrického proudu pro napájení elektrických spotřebičů v autě a pro dobíjení akumulátoru. Alternátor je poháněn řemenem z motoru a skládá se z rotoru (vnitřní části, která se otáčí) a statoru (vnější části, která je pevně uchycena). Rotor má na sobě vinutí z měděného drátu, které je napojeno na regulátor alternátoru. Regulátor dodává do vinutí střídavý proud, který vytváří magnetické pole. Stator má také vinutí z měděného drátu. To je napojeno na usměrňovač, který přeměňuje střídavý proud na proud stejnosměrný, kterým se následně dobíjí akumulátor a elektrické spotřebiče ve voze.

Jak poznat špatný alternátor?

Pokud máte podezření, že váš alternátor nefunguje správně, můžete si to ověřit několika způsoby. Prvním a nejjednodušším je podívat se na palubní desku. Pokud svítí kontrolka baterie nebo generátoru (obvykle ve tvaru baterie nebo ventilátoru), znamená to, že alternátor nedodává dostatek proudu do akumulátoru. To může být způsobeno špatným kontaktem, opotřebením řemene nebo vadným regulátorem alternátoru.

Dalším způsobem, jak zkontrolovat stav alternátoru, je změřit napětí na akumulátoru pomocí multimetru. Pokud je motor vypnutý, napětí by mělo být mezi 12 a 13 voltů. Pokud je motor zapnutý a otáčky jsou nad 2000 za minutu, napětí by mělo být mezi 13,5 a 14,5 voltů. Pokud je napětí nižší nebo vyšší, znamená to, že alternátor nedobíjí správně.

Třetí způsob, kterým můžete odhalit špatný alternátor, je soustředěný poslech. Pokud se z motorového prostoru ozývá chrastivý nebo pískavý zvuk, může to být známka opotřebení ložisek nebo řemene alternátoru. Pokud slyšíte cvakavý nebo bzučivý zvuk, může to být známka poškozeného usměrňovače nebo regulátoru alternátoru.

Alternátor nedobíjí a kontrolka nesvítí?

Regulátor alternátoru je součástka, která řídí proud, který jde do vinutí rotoru. Tím ovlivňuje výstupní napětí alternátoru. Pokud je regulátor vadný, může způsobit, že alternátor buď nedobíjí akumulátor vůbec, nebo ho naopak přebíjí. To se projeví například tím, že vám svítí nebo bliká kontrolka baterie, která značí, že se akumulátor rychle vybíjí nebo že elektrické spotřebiče nefungují správně.

Vadný regulátor alternátoru můžete odhalit stejným způsobem jako špatný alternátor – měřením napětí na akumulátoru. Pokud je napětí při zapnutém motoru nižší než 13 voltů nebo vyšší než 15 voltů, je pravděpodobné, že je regulátor poškozený. Někdy je regulátor přímo součástí alternátoru, jindy je umístěný samostatně. Pokud ale regulátor nefunguje správně, doporučujeme v každém případě nechat vyměnit celý alternátor.

Tip: Pokud máte problémy s alternátorem nebo regulátorem, nejezděte s autem dlouho. Mohlo by dojít k poškození akumulátoru nebo jiných elektrických součástek.

Jak se postarat o alternátor?

Alternátor je důležitou součástkou vašeho auta. Zaslouží si tak pravidelnou kontrolu a údržbu. Máme pro vás několik rad, jak kontrolovat funkčnost alternátoru, a tak prodloužit jeho životnost:

- Kontrolujte stav a napnutí řemene alternátoru. Pokud je řemen povolený, opotřebený nebo popraskaný, vyměňte ho co nejdříve.

- Čistěte kontakty a kabely, které spojují alternátor s akumulátorem a ostatními součástmi. Pokud jsou kontakty zkorodované nebo uvolněné, může to snižovat jeho výkon.

- Nepřetěžujte elektrickou soustavu auta. Pokud používáte příliš mnoho elektrických spotřebičů najednou, může to alternátor nadměrně zatěžovat a snižovat jeho účinnost.

- Nejezděte s vybitým akumulátorem. Pokud máte možnost dobít akumulátor z externího zdroje, udělejte to. Tím alternátoru ušetříte práci a prodloužíte jeho životnost.

Nevíte si s alternátorem ve vašem voze rady? Obraťte se na náš autorizovaný servis, rádi vám poradíme.