Co je ET u kol a jaká je jeho tolerance?

Co je ET u kol a jaká je jeho tolerance?

Při koupi nových kol k autu musíte mít na paměti několik důležitých parametrů. Jedním z nich je takzvané ET. Co to je a jaká je jeho tolerance? Čtěte dále!

Co je ET u kol a jaká je tolerance?

Pokud jste někdy kupovali nová hliníková kola pro svého čtyřkolového miláčka, určitě víte, že pro výběr správného kola musíte znát řadu parametrů, které jsou klíčové pro určení typu kola. Patří mezi ně průměr a šířka ráfku nebo třeba tvar nasedací plochy. Jedním z takových parametrů je ale i ET. Co to je a proč je tento údaj důležitý? Odpovědi naleznete v tomto článku!

 


 

 

Jaké údaje musíte znát při výběru kola?

Při koupi nových kol k vašemu vozu musíte znát následující parametry. Bez nich riskujete, že koupíte nevhodná kola. Tyto parametry naleznete v popisu produktu a zároveň jsou vylisované na samotném kole. Pokud si ale nejste jistí, kontaktujte svého automechanika.

  • Průměr disku v palcích.
  • Šířka ráfku v palcích.
  • Typ a výška patky.
  • Tvar nasedací plochy.
  • Počet děr a průměr jejich kružnice.
  • ET

Co to znamená ET u kol?

Zkratka ET pochází z němčiny, kde označuje výraz Einpress Tiefe, neboli hloubku usazení. Jednoduše řečeno, údaj ET popisuje, jak moc bude kolo z karosérie vyčnívat, nebo naopak jak moc bude podsazené. Tento parametr je důležitý pro správnou funkci kola při jízdě.

Jak se ET značí?

Hodnota ET se zapisuje pomocí zkratky ET a čísla, které ukazuje míru vysunutí, nebo podsunutí kola oproti podběhu v milimetrech. Může mít kladné, nebo záporné hodnoty:

  • Např. ET40 označuje, že kolo bude usazeno o 40 mm hlouběji do karosérie oproti podběhu.
  • Např. ET-40 označuje, že kolo bude vysunuto o 40 mm od karosérie oproti podběhu.

Znamená to tedy, že kolo s ET30 bude o 20 mm vzdálenější karosérii, než kolo s ET50 atp.

Kde najdu označení ET?

Označení ET kola najdete zpravidla vyražené na zadní straně disku. Někdy to ale může být problém, záleží na výrobci. V takovém případě se s touto informací obraťte přímo na výrobce, nebo na autorizovaný autoservis.

Proč je údaj ET důležitý?

Hloubka vsazení kola do podběhu je velmi důležitá pro správný provoz automobilu. Pokud kola auta mají nevyhovující ET, mohou nastat poměrně závažné problémy. Například při příliš hlubokém vsazení může docházet k odírání pneumatiky o karosérii při zatáčení. To může zhoršit ovladatelnost vozu a vést k nebezpečným důsledkům. Stejně tak může dojít k odírání brzdových komponentů, což rovněž může směřovat k velmi nebezpečným situacím.

Jaká je tolerance ET u kol?

Ačkoliv se jedná o velmi důležitý údaj, u ET je drobná tolerance. Nemusíte se tedy strachovat, že nebudete moct najít tu správnou hloubku usazení. Zlatá střední cesta, co se tolerance týče, je zhruba 5-7 mm. Tuto hranici tolerance nepřekračujte, abyste se vyhnuli potenciálním problémům.

Pokud si s výběrem nových kol k autu nejste jistí, přenechte to profesionálům! Inter Cars nabízí širokou síť autorizovaných autoservisů, kde vám s výběrem rádi poradí.