Víte, jak poznáte špatné svíčky v autě?

Víte, jak poznáte špatné svíčky v autě?

Špatné žhavící svíčky ve vašem autě mohou způsobovat řadu vad a neplech vašemu čtyřkolému miláčkovi. Jak je poznat? Dozvíte se v článku!

Víte, jak poznáte, že v autě máte špatné svíčky?

Správně fungující zapalovací svíčky v autě jsou klíčovým prvkem pro optimální výkon motoru vašeho automobilu. Pokud jsou svíčky ve špatném stavu, může to mít negativní dopad na výkon, spotřebu paliva a spolehlivost vašeho vozidla. Svíčky mají pouze určitou životnost a časem se opotřebí.

 

V tomto článku se podíváme na některé příznaky, které vám pomohou rozpoznat, zda jsou žhavící svíčky ve vašem autě vadné a potřebují výměnu.

Jak často měnit svíčky?

Jak bylo zmíněno v úvodu, svíčky v  motoru mají určitou životnost, nebo dobu spotřeby, chcete-li. Obvykle se uvádí okolo 30 000 naježděných kilometrů, ale někteří kvalitní výrobci ručí za svoje svíčky i po 50 000 kilometrech. Mějte tedy přehled o svých naježděných kilometrech a nechejte svíčky zkontrolovat včas.

Obtížné startování

Jedním z prvních příznaků špatných svíček je obtížné startování motoru. Pokud je při startování motoru slyšet podivný zvuk nebo je potřeba více pokusů, než se motor spustí, mohou být svíčky vadné. Zanesené nebo opotřebené elektrody mohou vést ke sníženému výkonu zápalu, což ovlivňuje spolehlivost startování.

Nepravidelný chod

Dalším znakem špatných svíček je nepravidelný chod motoru. Pokud má vaše vozidlo nestabilní otáčky nebo se třese při volnoběhu, může to být důsledek vadných svíček. Když svíčky nepracují správně, dochází k nedostatečnému hoření směsi paliva a vzduchu v jednom nebo více válcích, což vede k nestabilnímu chodu motoru.

Zvýšená spotřeba

Dalším důležitým ukazatelem špatných svíček je zvýšená spotřeba paliva. Když svíčky selžou, nedochází k plnému spalování paliva, což vede k jeho vyšší spotřebě. Pokud si všimnete, že vaše vozidlo najednou potřebuje více paliva k dojetí stejné vzdálenosti, mohou být svíčky viníkem tohoto problému.

Problémy se zrychlováním

Dalším symptomatickým projevem jsou problémy s akcelerací. Pokud zaznamenáte ztrátu výkonu při zrychlování nebo zpoždění odezvy motoru na plynový pedál, mohou za tím být opět vadné svíčky. Neefektivní zážeh snižuje výkon motoru a může způsobovat nepříjemné řízení.

Špatné svíčky poznáte i pohledem

Další významným faktorem je vzhled svíček. Zbarvení elektrod a těla svíček může poskytnout další informace o jejich stavu. Černé uhlíkové usazeniny na elektrodách mohou značit příliš bohatou směs paliva a vzduchu. Naopak bílé usazeniny naznačují příliš chudou směs. Pokud zpozorujete neobvyklé zbarvení svíček, může to být signál, že je čas na výměnu.

V případě pochyb to nechte na profesionálovi

Pokud máte podezření, že jsou vaše svíčky špatné, je vhodné je nechat zkontrolovat odborníkem. Mechanik provede vizuální kontrolu a může provést test zápalu, aby určil, zda jsou svíčky funkční, nebo ne. V případě potřeby vymění vadné svíčky za nové.
Nemusíte se bát vysokých výdajů, cena výměny svíček není nikterak závratná. Svíčky jsou naštěstí relativně levné (za kus dáte pár desetikorun, maximálně několik málo stovek) a výměna netrvá dlouho, takže mechanikova práce nebude tolik nákladná.

Vždy se poraďte s odborníkem, pokud máte podezření na vadné svíčky a výměnu nechte provést profesionály v autorizovaných servisech. Inter Cars se může chlubit rozsáhlou sítí autorizovaných servisů v blízkosti vašeho domova. Neváhejte a objednejte se na výměnu svíček ještě dnes.