Je dolévání oleje do horkého motoru bezpečné?

Je dolévání oleje do horkého motoru bezpečné?

Pokud hladina oleje v motoru vašeho auta příliš klesne, můžete olej doplnit i ve chvíli, kdy je motor horký? Dozvíte se v tomto článku ☝

Pokud hladina oleje v motoru vašeho auta příliš klesne, můžete olej doplnit i ve chvíli, kdy je motor horký? Dozvíte se v tomto článku

Je dolévání oleje do horkého motoru bezpečné?

Motorový olej je důležitý pro každého motoristu – přece jen, bez správného promazání by váš stroj vůbec nefungoval. Když na budících nebo displeji svého auta uvidíte svítit kontrolku oleje, může nastat situace, že jej budete muset do motoru sami dolít. Můžete tak učinit i ve chvíli, kdy je motor horký?

 

K čemu slouží motorový olej

První a nejzásadnější funkcí motorového oleje je mazání součástek motoru pro jejich hladkou a správnou funkci. Tím ale funkce oleje nekončí. Motorový olej zároveň rozpouští, absorbuje a vypařuje odpadní látky, které se tvoří při spalování paliva v motoru. Má dále za úkol udržovat vzniklé nečistoty v oleji ve vznosu, aby zabránil jejich usazování.
Olej hraje také vedlejší roli při chlazení motoru, jelikož stejně jako chladící kapalina absorbuje teplo, které motor produkuje, a odvádí jej pryč.

Kdy je dolití oleje potřeba?

Před mnoha leta bylo pravidlem měnit motorový olej po každých 5000 kilometrech nebo 3 měsících ježdění. Dnes se s novými technologiemi v automobilovém průmyslu ale tato hranice posunula na 10-30 tisíc kilometrů, jednou ročně nebo za dva roky dle typu a konstrukce motoru a doporučení výrobce. Pokud ale máte starší vůz, je vhodné provést preventivní kontrolu hladiny oleje každých 1000 kilometrů, protože může docházet k drobným, ale i větším únikům v závislosti na technickém stavu motoru.
Pokud zjistíte, že je hladina oleje ve vašem autě pod minimem, je třeba jej doplnit co nejdříve, jinak riskujete závažné a nevratné poškození motoru.
Je také důležité vědět, že dolití oleje pro dosažení ideální hladiny není to samé, jako výměna oleje. Výměna oleje je poněkud techničtější zákrok a méně zdatní motoristé by jej měli přenechat profesionálům, například v autorizovaných autoservisech Inter Cars.

Jaký olej do motoru dolít?

Při dolévání oleje do motoru záleží na tom, jaký typ použijete. Dolití motorového oleje jiné značky nebo jiné viskozity by mohlo mít pro vaše auto, a konec konců i pro vás, nemilé následky.
Vždy se řiďte pokyny, které uvádí výrobce vašeho auta. Pro některé motory jsou oleje vyvinuté speciálně na míru a jiné složení či viskozita by mohly na motoru způsobit velké škody.

Je dolití oleje do horkého motoru bezpečné?

Odpověď zní ANO. Potenciální riziko tkví pouze v tom, že se při neopatrné manipulaci můžete sami popálit od horkého kovu.
Obavy, že by součástky motoru mohly popraskat vlivem rychlé změny teplot, jsou zcela zbytečné – spalovací motory aut jsou vyrobeny z odolných materiálů.

I když je poškození vyloučeno, s doléváním oleje je přeci jen vhodnější počkat na nižší teploty. Před doplněním musíte zkontrolovat hladinu v olejové nádrži. Provedete tak pomocí měrného proutku, který je připevněn na spodní straně víčka olejové nádrže.
Při jízdě, a těsně po jejím ukončení, je motorový olej rozprostřen po motoru a není všechen v nádrži. Pokud tedy kontrolujete hladinu oleje za horka, je možné, že nedostanete přesný údaj.
Z tohoto důvodu je lepší olej dolévat do chladného nebo jen teplého motoru.

Co když s doléváním oleje nemáte zkušenosti?

Pokud si svými technickými schopnostmi nejste jistí a raději byste se do manipulace s motorem vůbec nepouštěli, nezoufejte.
Inter Cars spravuje rozsáhlou síť autorizovaných autoservisů, ve kterých pracují odborníci na slovo vzatí, kteří se o výměnu oleje ve vašem čtyřkolovém miláčkovi rádi a s péčí postarají.