Co znamená nízký tlak oleje v motoru?

Co znamená nízký tlak oleje v motoru?

Motorový olej je jednou ze základních tekutin, díky kterým váš automobil správně funguje a spolehlivě jezdí. Aby motorový olej vykonával svou funkci správně a motor se nezadřel, musí být pod tlakem v žádoucím rozmezí. Na tlak oleje upozorňuje kontrolka na palubní desce vašeho automobilu. Co to znamená, když kontrolka zůstane svítit i po nastartování? Dozvíte se zde!

Jakou funkci má tlak oleje v motoru?

Motorový olej slouží v provozu motoru k promazání všech částí, které jsou využívány k tvorbě mechanické energie. Tím zlepšuje funkci, efektivitu a také prodlužuje životnost všech důležitých částí motoru.
Nízký tlak motorového oleje znamená, že se ho nedostane dostatek do míst, kde je ho potřeba. To může znamenat problémy pro provoz motoru a při pokračování v jízdě i jeho zadření.

Jaký je správný tlak motorového oleje?

Tlak motorového oleje snímá membránové čidlo, které je umístěno v blízkosti olejového filtru.
Ideální rozmezí tlaku motorového oleje v autě se liší model od modelu a motor od motoru. Většinou se ale nejnižší hranice tlaku při volnoběhu za studena pohybuje okolo 3-3,5 barů. Tlak se ale mění v průběhu provozu vozidla, při zahřátí motoru tlak oleje klesá k hodnotě cca 2,5 baru a při zvyšování otáček se naopak zvyšuje. Tato tlaková dynamika je zcela v pořádku.

Co nám říká olejová kontrolka?

Při nastartování auta se na palubní desce rozsvítí olejová kontrolka, která upozorňuje na nízký tlak motorového oleje. Po spuštění motoru ale tlak oleje vzroste, membrána v čidlu se prohne a kontrolka by se měla sama zhasnout. Pokud však kontrolka nezhasne, znamená to problém s tlakem motorového oleje.

Co dělat, když olejová kontrolka stále svítí?

Pokud kontrolka tlaku oleje stále svítí, okamžitě vypněte motor a zkontrolujte hladinu oleje pomocí měrné tyče. Pokud je hladina oleje v normě a kontrolka stále svítí, na vině je jedna z příčin:

  • Nevhodná viskozita oleje pro motor vašeho vozidla (zkontrolujte jaký olej byl použit)
  • Olejové čerpadlo je ucpané
  • Olejové čerpadlo není úplně ponořené v oleji, a proto nemůže olej nasávat účinně
  • Samotná kontrolka, nebo její kabel jsou porouchané
  • Obtokový ventil, který reguluje tlak oleje je zablokovaný v otevřené poloze

Motorový olej má nízký tlak. Co dál?

Pokud zjistíte, že tlak oleje v motoru je příliš nízký, je třeba neprodleně navštívit odborníky v servisu. Ti správně určí příčinu nízkého tlaku oleje a problém vyřeší.
Své auto můžete svěřit do rukou profesionálům v autorizovaných autoservisech Q-Service, které od Inter Cars odebírají ty nejkvalitnější autodíly na trhu.

Vysoký tlak oleje – poznám ho taky?

Pokud je tlak motorového oleje ve vašem automobilu naopak příliš vysoký, jedná se o poněkud komplikovanější problém. Na své palubní desce nenajdete kontrolku, která by na takový problém upozorňovala. Na vysoký tlak motorového oleje se často přijde až v autoservisu při jeho výměně, jelikož olejový filtr bude zdeformovaný.
Vysoký tlak může poškodit různé části olejového obvodu a způsobit tím špatný průtok oleje a následné zadření.

V případě poklesu hladiny oleje či nadměrnému úkapu je potřebné navštívit autoservis, aby byla zjištěna konkrétní příčina.

 

Největší výběr motorových olejů za vhodné ceny najdete na e-shopu Inter Cars. Inter Cars Česká republika je autorizovaným distributorem řady olejových značek a díky tomu máte garanci kvality a originality produktu.

svítící olejová kontrolka