V čem spočívá výměna oleje v automatické převodovce a jaká je její cena?

V čem spočívá výměna oleje v automatické převodovce a jaká je její cena?

Stejně jako běžný spalovací motor, i automatická převodovka potřebuje ke správné funkci olej, aby celý proces automatického řazení probíhal hladce.

Možná jste slyšeli od známých či přímo od výrobce, že olejová náplň v automatické převodovce má doživotní výdrž a tím pádem se nemusí měnit. Opak je ale pravdou – čtěte dále a dozvíte se, proč a jak vyměnit olej v automatické převodovce.

Proč olej v automatické převodovce měnit?

Zcela stejně jako v samotném motoru, olej v automatické převodovce se časem a službou opotřebovává. Přepálený a zanešený olej může v převodovce způsobit problémy, kvůli kterým váš automat může při jízdě škytat, kopat a špatně řadit.

Uživatelské manuály často tvrdí, že olej v převodovce má doživotní výdrž, ale ze zkušeností automechaniků se ví, že je olej dobré měnit pro zachování její správné činnosti.

Kdy měnit olej v automatické převodovce?

Otázka tedy zní – jak často měnit olej v automatické převodovce? Výměna s údržbou by měla proběhnout u nového vozu z pravidla po 90 tisící kilometrech a další výměna se řídí stylem provozu vozidla. Ta může být v rozmezí od 30 000 po 60 000 km. 30 000 km např. provozy v extrémních zátěžích (auto s vlekem). 45 000 km provozy taxi služby.

Jak olej v automatické převodovce vyměnit?

Jednou z největších pověr, které se týkají výměny oleje v automatické převodovce je ta, že výměnu zvládne každý domácí kutil nebo automechanik u sebe v garáži. Ke správné výměně je totiž potřeba speciální vybavení a bez něj není výměna efektivní.

K výměně oleje je potřeba automatická plnička automatických převodovek, která nejen že olej do převodovky napustí, ale zároveň propláchne celý okruh, takže budete mít jistotu, že je olej v převodovce skutečně čistý.

automatická plnička automatických převodovek

Kde nechat olej v převodovce vyměnit?

Své auto k výměně oleje určitě svěřte profesionálům do vybavených autoservisů. Inter Cars Vám zajistí kompletní servis převodovky s výměnou oleje, kontrolou a údržbou. Jako profesionální dodavatelé náhradních autodílů pro autoservisy víme, co vaše převodovka potřebuje.

Doporučujeme nechat si výměnu oleje v převodovce zdokumentovat autoservisem, jelikož jako zákazník nemáte šanci poznat, jestli výměna skutečně provedená byla.

Jaká je cena výměny oleje v automatické převodovce?

Cena výměny oleje je proměnlivá, záleží na značce a modelu auta. Do ceny výměny se kromě práce započítává i samotný motorový olej jako surovina. Díky tomu, že spolu s výměnou dochází i k proplachu celého olejového systému v převodovce, spotřeba oleje může vystoupat i k 22 litrům.

K výměně oleje si tedy připravte částku od 7 000 korun, spíše ale mezi 10-15 tisíci korunami. U větších modelů aut může cena výměny vyšplhat až k 20 tisícům korun.

Svěřte svůj automat profesionálům

Ačkoliv vás může lákat dát své auto do péče známému s dílnou, v tomto případě sázejte opravdu raději na profesionály. Kontaktujte Inter Cars (specialista Tomáš Beveláqua) pro sjednání celkového servisu automatické převodovky, nebo vyhledejte autoservis s autorizovaným vybavením a díly od největšího středoevropského dodavatele náhradních autodílů – Inter Cars.

 

Informace pro servisy, které chtějí nabízet profesionální výměnu olejů v automatických převodovkách

Chcete-li se stát partnerem v oblasti poskytování této služby, kontaktujte specialisty sítě Inter Cars: