Jak funguje klimatizace v autě?

Jak funguje klimatizace v autě?

V dnešní době si auto bez systému klimatizace už ani nedovedeme představit. Prakticky veškerá auta jsou už v základní výbavě dostupná s klimatizací a většina z nich s automatickou klimatizací. V tomto článku vám představíme princip funkce klimatizace spolu se základními informacemi o jejím čištění a nejčastějších poruchách.

Princip funkce klimatizace

Jedná se o kompresorový systém chlazení, tedy ve zkratce se využívá fyzikálních vlastností plynů. Silně stlačený plyn proudí směrem do kondenzátoru. Tam plyn zkondenzuje a stane se kapalným.

Tento kapalný plyn se po zbavení tlaku rychle rozpíná, mění se zpět na plyn a ztrácí přitom teplo, které je potřebné k této přeměně skupenství. Tento silně ochlazený plyn proudí do takzvaného výparníku, který se v kontaktu s chladným plynem sám ochladí. Přes výparník proudí čerstvý vzduch zvenku a tím se ochlazuje.

Chladící plyn je pak nasáván zpět do kompresoru, kde je stlačen a celý proces začíná nanovo. Všechny tyto kroky se dějí současně. Systém je také doplněn o komponenty starající se o vysoušení systému od vody.

klimatizace v autě

Péče o klimatizaci

Aby vám klimatizace sloužila co nejlépe a nejdéle, je dobré dát si pozor na několik věcí.

 

  1. Náplň do klimatizace v autě – jedná se o chladící plyn, který klimatizace používá k funkci. V dnešní době jsou povoleny jen plyny, které nezpůsobují skleníkový efekt.

 

  1. Čištění klimatizace v autě – vám nabídne každý autoservis. V profesionálním provedení se používá nejčastěji ozon, který je nejúčinnější. Pro domácí čištění jsou k dostání speciální spreje s hadičkou, která umožňuje přístup hluboko do klimatizace. Správné čištění zamezuje vzniku zápachu a tvorbě plísní.

 

  1. Nejčastější poruchy klimatizace v autě – pokud vaše klimatizace chladí málo či nechladí vůbec, nejčastěji se jedná o špatné těsnění a únik chladiva. Pokud z klimatizace cítíte zápach, jedná se o špatné čištění a je nutné okruh dobře vyčistit.

 

Nepodceňte péči o vaši autoklimatizaci, abyste později nemuseli řešit závažnější problémy s jejími poruchami. Profesionálové z naší sítě servisů Q-servis je připravena se o vaši klimatizaci postarat.